21 Şubat 2015 Cumartesi

MALCOLM X : Yüce Allah da âyeti kerimesinde buyuruyor: “Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanmayın. Aksine onlar diri olup Rableri katında rızıklandırılmaktadırlar. Allah’ın lütfundan kendilerine vermiş olduklarıyla sevinç içindedirler ve arkalarından henüz onlara kavuşmamış olanları, kendilerine bir korku olmayacağı ve üzülmeyecekleri üzere müjdelerler.” (Ali İmran, 3/169-170)



Şehadetinin 50. yılında Malcolm X

Şubat ayı İslâm âlemi açısından aynı zamanda bir şehitler ayıdır. Çünkü tarihimizde iz bırakan birçok ilim adamının ve hareket önderinin şehadet yıl dönümü bu aydadır.


Şubat ayında şehit edilenlerin başında, emperyalizmin İslâm coğrafyasını parçalayıp ümmet bütünlüğünü temsil edecek bir otoriteden yoksun bırakmasından ve İslâm’ı toplumsal hayatın dışına çıkarma politikalarını hâkim kılmasından sonra yeniden İslâmî uyanış ve bilinçlenme hareketini başlatan İmam Hasan el-Benna’yı anmak gerekir. 12 Şubat 1949’da şehit edilen İmam el-Benna yirminci yüzyılda İslam’ın yeniden hayata hâkim kılınması mücadelesinin karizmatik bir lideri olarak tarihe geçmiştir.

Şubat ayında şehit edilen ünlülerden biri de İskilipli Atıf Hoca’dır. O, şapka kanunu çıkarılmadan önce yazdığı ve giyim kuşamda batı taklitçiliğini tenkit eden bir kitabından dolayı şapka inkılabına muhalefetten idama mahkum edildi ve bu karar 4 Şubat 1926’da infaz edildi.

Bunların dışında da Şubat ayında şehit edilerek tarihe isimlerini yazdıran birçok önemli ilim adamı ve hareket önderi var.

Bu ayda şehit edilen önemli şahsiyetlerden biri de asıl adı Malik eş-Şahbaz olan ama daha çok Malcolm X adıyla tanınan ünlü dava adamıdır. Bugün aynı zamanda, 21 Şubat 1965’te şehit edilen Malcolm X’in şehadetinin ellinci yıl dönümü olması münasebetiyle ayrı bir anlam taşıyor. Onu bu vesileyle bir kez daha anmak, mücadelesinden ve şehadetinden söz etmek istiyorum.

Amerika’nın kenar mahallelerinden birinde dünyaya gelen Malcolm X, sefalet içinde geçen çocukluğu döneminde düzenli bir eğitim alamadı. Çocukluk ve gençlik yıllarının ilk dönemlerinde serserilik, şiddet, uyuşturucu vb. kötü alışkanlıkların hepsiyle tanıştı ve bu hayatın sonucu hapse girdi. Hapis, hayatının dönüm noktasını oluşturdu. Orada ABD’deki bir İslami oluşumun lideri Elijah Muhammed’in adamlarıyla kaldı ve onlar sayesinde İslam’la tanıştı.

Hapisten sonra ırkçı görüşlere sahip Elijah Muhammed’in hareketine katıldı ve on yıl onun yardımcılığını yaptı. Bu süre sonunda ilk gittiği hacda İslam’ın tevhidi bütünlüğü ile tanıştı ve hayatında tekrar yeni bir dönem açıldı. Çünkü ABD’de içinde bulunduğu ırkçı hareketin aslında İslam’a ters düştüğünü fark etmiş, hacda Müslümanların siyahı, beyazı, zengini, fakiriyle oluşturduğu bütünlüğü ve kardeşliği görmüştü.

Dönüşte Elijah Muhammed’in hareketinden ayrılarak, kendisi İslam’ı öğrendiği yeni şekliyle tebliğ etmeye başladı. Daha çok zencilere hitap ettiği için zencilerin ve ezilmiş diğer mazlumların haklarından sıkça söz ediyor, İslam’ın tevhid görüşünü vurguluyordu. Kısa sürede etrafına büyük kalabalıklar topladı. Onun bu çalışmalarından rahatsız olan FBI, 21 Şubat 1965’te bir konferansı esnasında bir zencinin eliyle onu vurdurdu. FBI cinayetle ilgisinin olmadığını bildirdiyse de, katilinin hapiste İslam’ı seçmesi sonrası yaptığı itiraf gerçeği gün yüzüne çıkardı.

ABD emperyalizminin Malcolm X gibi dava önderlerinin mücadelelerinden rahatsız olmasının sebebi onun zulme başkaldırı kararlılığını ve kutsal değerleri beşeri çıkarların üstünde tutabilme duyarlılığını insanlara kazandırmasından duyduğu endişeydi. O yüzden daha fazla ortalıkta dolaşmasına tahammül edemedi ve şeytani bir yöntemle ortadan kaldırdı. Ama tıpkı Seyyid Kutub ve benzeri nice büyük dava önderi gibi Malcolm X’in de şehadeti canların dirilişine vesile olan çağrı işlevi gördü.

Malcolm X’in şehit edilmesi isminin daha çok duyulmasına, çağrısının daha çok insana ulaşmasına, bu çağrıyı duyanların da birçoğunun ilgi göstermelerine vesile oldu.

Yüce Allah da âyeti kerimesinde buyuruyor:

“Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanmayın. Aksine onlar diri olup Rableri katında rızıklandırılmaktadırlar. Allah’ın lütfundan kendilerine vermiş olduklarıyla sevinç içindedirler ve arkalarından henüz onlara kavuşmamış olanları, kendilerine bir korku olmayacağı ve üzülmeyecekleri üzere müjdelerler.” (Ali İmran, 3/169-170)

“Eğer Allah yolunda öldürülürseniz veya ölürseniz, Allah’ın size lütfedeceği mağfiret ve rahmet onların biriktirdiklerinden daha hayırlıdır.” (Ali İmran, 3/157-158)

Şehadetinin ellinci yıl dönümünde Malcolm X’i ve tüm değerli şehitlerimizi minnetle anıyor, Yüce Allah’tan hepsine rahmet diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder