13 Aralık 2015 Pazar

PUTİN MÜSLÜMAN OLDU İDDİASI : Rus medyası tarafından Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in Müslüman olduğu iddia edildi. Rus İnterfax haber ajansına dayandırılan habere göre, Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov, Putin'in Müslümanlığı seçtiğini belirtti. Peskov, bu yöndeki sorulara, "Evet, Putin böyle bir karar aldı" cevabını verdi. Danışman Peskov, Putin'in özel nedenlerle böyle bir karar aldığını kendisinin de zaman zaman Kuran-ı Kerim okuduğunu ifade etti.

PUTİN MÜSLÜMAN OLDUMU ?



Azerbaycan merkezli yayın yapan internet sitesi Ans Press'e göre ise, Putin'in basın danışmanı Peskov, "Vladimir Vladimiroviç her şeyi bana danışmıyor ancak ben onu uzun süredir tanıyorum ve Kur'an okuduğunu biliyorum. Ben de aynı konuda meraklanıyorum ve ben de Kur'an okuyorum." şeklinde konuştu.

Ans Press'e göre Çeçenistan'ın Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Kadirov da mikro blog sitesi Twitter üzerinden yayınladığı mesajla Putin'in 'kafirlere ve münafıklara karşı cihad ilan edeceğini' öne sürdü.

Putin'in Müslüman olduğunun bir süredir gündemde olduğunu söyleyen internet sitesine göre geçtiğimiz günlerde Kuzey Kafkasya'ya giden Devlet Başkanı Müşaviri Mihail Şevçenko, Kafkasya'daki Müslümanları Rus bayrağı altında toplanmaya çağırdı.

Kadirov'un "Hiçbir zaman böyle mutlu olmamıştım. Yakında Başkan Putin münafıklara, mürtedlere ve kafirlere cihad ilan edecektir" mesajı attığı öne sürüldü.



Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in Müslüman olduğu iddiası büyük yankı buldu. Ruslar pek oralı olmadı ama Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un "Hiçbir zaman böyle mutlu olmamıştım. Yakında Başkan Putin münafıklara, mürtedlere ve kafirlere cihad ilan edecektir"mesajı attığı öne sürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Basın Danışmanı Dimitri Peskov'un Lifenews Televizyonu’na iddialarla ilgili açıklamalarda bulunduğu haberi geldi. Gelen habere göre, Putin’in, Müslüman olduğu iddialarını doğruluğunu teyid eder nitelikte konuşmuştu.

Lifenews Televizyonu’nundaki açıklamaları abonelerine geçtiği belirtilen Rus İnterfax Haber Ajansı'nın haberinde ise "Putin'in Basın Danışmanı Dmitri Peskov, uzun zamandır ortada görünmeyen Putin'in Müslümanlığı seçtiğini belirtti. Peskov, bu yöndeki sorulara, "Evet, Putin böyle bir karar aldı" cevabını verdi." denildiği ifade edilmişti.

Haberde, Danışman Peskov'un, Putin'in özel nedenlerle böyle bir karar aldığını kendisinin de zaman zaman Kuran-ı Kerim okuduğunu belirterek şu açıklamada bulunduğu belirtilmişti: “Vladimir Vladimirovich her şeyi bana danışmıyor. Ama ben O’nu çok iyi tanıyorum. O spontan çıkışlara meyilli biri değil. Belki bu konuyla ilgili konuşmalarından çıkarılan bir şey. Ben kendim de merak ediyorum. Kur’an okuyorum.” Ne böyle bir açıklama var ne de Interfaks, abonelerine böyle bir haber geçti. Yani haber asparagas çıktı...

KADİROV: PUTİN KAFİRLERE CİHAD İLAN EDECEK

Haberin basına yansımasının ardından kendi Twitter hesabından düşüncelerini açıklayan Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un ise "Hiçbir zaman böyle mutlu olmamıştım. Yakında Başkan Putin münafıklara, mürtedlere ve kafirlere cihad ilan edecektir. İnsanların İslam’ı kabul etmesi burada çoktan beridir gündemdedir. Mesela, Rusya Devlet Başkanı’nın müşaviri Mikhail Sevchenko bir-iki yıl önce Kuzey Kafkasya’ya geldiğinde oradaki Müslümanlarla görüşüp müminleri İslam bayrağı etrafında birleşmeye çağırmıştı. Görüşme sırasında sıkça salavat getirirdi” şeklinde bir mesaj paylaştığı öne sürüldü. Bu mesajın paylaşılıp paylaşılmadığı ise henüz teyit edilemedi.

"BİRİ ŞAKA OLDUĞUNU SÖYLESİN"

Başkan Putin'in Müslüman olduğu haberi hem Rusya'daki klasik medyada hem de sosyal medyada büyük yankı buldu. Ruslar arasında haber inanmayıp "oy oy oy" diyen de var, "Biri bunun 1 Nisan şakası olduğunu söylesin" diyen de var.

Dedikleri gibi oldu, büyük heyecan yaratan ve gürültü koparan haber, asparagas çıktı. Ne Interfax ajansında ne de Rus medyasında böyle bir haberin olduğu anlaşıldı.

'KENDİ SEÇİMİ'
Putin'in Müslüman olduğu haberiyle ilgili olarak Maxpark.com internet sitesi anket bile yaptı. "Dimitriy Peskov Putin’in İslam’ı Kabul ettiğini doğruladı. Buna inanıyor musunuz?" şeklinde yönelttiği soruya okurların yüzde 27'si "Kendi seçimi" şeklinde görüş belirtti.


Rusya’da 4 yılda 320 cami inşa edildi .



Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Başkırdistan Cumhuriyeti’nin başkenti Ufa’da Merkez Camii’ni ziyaret etti. Ayakkabılarını çıkarıp camiinin içine giren Rusya lideri, Rusya Müslümanları Merkezi Müftüsü Talgat Taceddin’den bilgi aldı. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ve diğer bölge müftüleri ile bir topalntı gerçekleştiren Medvedev, Rusya Müslümanlarının sorunlarını dinledi. Rusya lideri, Sovyetlerin yıkılmasının ardından Müslüman toplumun din eğitim kurumları ve camiler inşa etmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.


Rusya’nın çok dinli ve çok milletli yapısına dikat çeken Medvedev, Rusya’nın geleceği olan çocukların manevi ve ahlaki açıdan eğitimlerinin önemine vurgu yaptı. Rusya’da Müslüman toplumun aktif olduğuna değinen Medvedev önemli bilgiler verdi: “1990’lı yılların başında Rusya’da 90 cami vardı. Dini eğitim veren hiç okul yoktu. Şimdi ise 7 binin üzerinde cami var. 96 Müslüman din adamı yetiştiren kurum ve 7 üniversite var. Sadece son dört yılda 320 yeni cami inşa edildi. Çalışmalar her yerde. Rusya’nın merkezinde. Çeçenistan, Dağıstan, Tataristan ve diğer Kafkas Cumhuriyetlerinde. Kabardina-Balkar ve İnguşetya’da yeni kurumlar inşa ediliyor.”


Rusya Müslümanlarının hac ibadetine de büyük ilgi duyduklarını ifade eden Medvedev, bu yıl 22 bin 500 vatandaşın bu ibadetini yerine getirdiğini, bunun çoğunluğu Müslüman olan bir çok ülkeden daha yüksek olduğunu kaydetti.


Rusya’da geleneksel İslam’ın gelişmesi, radikal ve aşırılıkçı unsurlara karşı olması gerektiğini kaydeden Medvedev, “Dini bilgisizlik iki kat daha tehlikeli. Bu sadece fikirde değil, aksiyonda da yanlış yönelimlere neden olabiliyor. Suç örgütleri kendi eylemlerinde dini sloganlar kullanıyor. Kafkaslarda aşırılıkçı eylemlere karşı olan din adamlarının öldürüldüğünü görüyoruz. Bu da din adamlarının doğru dinle çarpıtılmış olan arasında ayrım yapmalarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.” dedi.

Okullarda 21 ayrı bölgede seçmeli olarak din eğitiminin başladığını, gelecekte bu çalışmaların tüm Rusya geneline yaygınlaştırılacağını kaydeden Medvedev, İslami yayınlar için de bütçeden 1 milyar ruble (33 milyon dolar) ayrıldığını hatırlattı.

Türkiye ile Rusya'nın katkılarıyla yapılan Moskova Merkez Camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katıldığı törenle açıldı.

Moskova Merkez Camii Açılışı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın K...


Erdoğan Rusya'da Putin'le Merkez Camii'ni açtı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın başkenti Moskova'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte 1904 yılında yapılan Moskova Merkez Camii'nin açılışını yaptı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da rekonstrüksiyonu yapılan 111 yıllık Merkez Camii'nin açılışı için Rusya'ya gitti. 111 yıllık Merkez Camii için, Tatar iş adamı Salih Erzin tarafından yaklaşık yedi yıl önce başlatılan yenileme ve büyütme çalışmaları sona erdi ve resmi açılışı bugün gerçekleştiriliyor.

Açılışı birlikte gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da eşlik etti.


Erdoğan törende yaptığı konuşmayı Rusça "Spasiba" (Teşekkürler) diyerek sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o konuşmasından çarpıcı satırlar:
Bizleri bu törene davet etme nezaketini gösteren Şeyh Ravil Gaynuddin'e teşekkür ediyorum. Bu eserin Moskova'ya kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın bu camiinin inşasına katkıda bulunmuş olması, milletimiz için bahtiyarlık vesilesidir. Bu gelişmeler Türkiye-Rusya dostluğuna ciddi katkı sağlıyor, bizleri teşvik ediyor. Bu camiyi Rusya'da ülke huzurunun teminatı olarak görüyorum.

"TOLSTOY'UN SÖZÜYLE DÜNYAYA SESLENİYORUM"



Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi dile getirirken, maalesef dünyanın bazı yerlerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor. İsrail'in Filistinlilere uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere doğru götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor

Tolstoy'un şu sözüyle tüm dünyaya sesleniyorum: Hayatta en önemli uğraş iyiliktir. Tolstoy başka bir hikâyesinde art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü yakabileceğini söylüyor. Bölgemizdeki gelişmelere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu'da yanan ateşi, iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için sınırlarımıza gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. İşte bu yüzden bu insanlara, elimizden gelen yardımı yapıyoruz.


"Ortadoğu'daki ateşi iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız"

Rus yazar Tolstoy'un "Hayatta en önemli uğraş iyiliktir" sözüyle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya, devletlere ve halklara seslenen Erdoğan, "Tolstoy, başka bir hikayesinde, 'Art niyetle yakılan ateşin, o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini' söylüyor. Bölgemizde yaşanan hadiselere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu'daki ateşi, orada yaşayan insanların kendi tarihi, kültürel, sosyal gerçeklikleri çerçevesinde iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için Irak'tan, Suriye'den sınırlarımıza gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. Bunun için 4 yıldır bu insanlara her türlü yardımı yapıyor, onları ülkemizde barındırıyoruz. Mülteci sorununun çözümü, sınırları kapatmaktan veya bu insanları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanabilir yerler haline dönüştürmekten geçiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tarih boyunca farklı inançlardan insanların hoşgörü içinde bir arada yaşadığı ülke olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"İstanbul başta olmak üzere pek çok şehrimizde camiler ile kiliseleri, havraları yan yana görebilmek mümkündür. Birlikte yaşama tecrübesi konusundaki zenginliğimiz Türkiye ile Rusya'nın önemli bir müştereğidir. Bugün açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz Moskova Merkez Camisi bunun en son ve en somut örneklerinde biridir. İstanbul ve Antalya başta olmak üzere ülkemizde yaşayan on binlerce Rus vatandaşını, inanç özgürlüğü başta olmak üzere her bakımdan kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmadığımızı özellikle belirtmek isterim. Biz onları ülkemizde misafir ediyor olmaktan dolayı memnunuz. Moskova'da ve Rusya'nın çeşitli bölgelerinde yaşayan çok sayıda vatandaşımızın, soydaşımızın ve dindaşımızın da aynı duygular içinde olduğuna inanıyoruz.

Avrasya'nın iki kadim kültürünün temsilcileri olarak bizim ortaya koyabileceğimiz samimi işbirliği ve dayanışma, kendi halklarımızla birlikte tüm dünyanın da hayrında sonuçlar doğuracaktır. Bu duygularla açılışını yaptığımız Moskova Merkez Camisi'nin Rusya Müslümanlarına, Rusya'daki tüm dost ve kardeş topluluklara, İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum. Yapımındaki himayeleri sebebiyle değerli dostum Sayın Putin'e özellikle teşekkür ediyorum."

Putin: İslam Rusya'nın "ayrılmaz bir parçası"

Öte yandan törende konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İslam'ın Rusya'nın "ayrılmaz bir parçası" olduğunu belirterek, Müslüman kanaat önderlerinin barışın ve toplumsal anlayışın gelişmesine önemli katkı sağladığını söyledi.

Törende konuşan Putin, Moskova Merkez Camisi açılışının Rusya Müslümanları için önemli bir olay olduğunu belirterek, açılışı yapılan caminin farklı dinleri bünyesinde barındıran Rusya'ya yakışır bir eser olduğunu ifade etti.

Putin, başta Türkiye ve Kazakistan olmak üzere cami inşaatına katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

İslam'ın Rusya'nın "ayrılmaz bir parçası" olduğuna vurgu yapan Putin, Müslüman kanaat önderlerinin, Rusya'da barışın ve toplumsal anlayışın gelişmesi ve aşırılıkla mücadeleye önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Putin, "Hayır yolunda yarışın" ayetini örnek verdiği konuşmasında, "Rusya her zaman çok dinli ve çok milletli bir ülke oldu. Rusya'nın bu yapısı bizim gücümüzü bir araya getiriyor" diye konuştu.

Aşırıcılıkla mücadelenin, dinin siyasi amaçlar için kullanılmaya çalışıldığı bu dönemde daha da önem kazandığını kaydeden Putin, Müslüman gençliğin İslam dininin özüne göre yetiştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Putin, terör örgütü DAİŞ'in ideolojisinin "çarpıtılmış yalanlar üzerine kurulu" olduğunu belirterek, Rusya Müslümanları dini liderlerinin bu tarz propagandalara karşı "cesurca ve erkekçe" karşı koyduğunu ifade etti.

Abbas'tan dünya kamuoyuna Mescid-i Aksa çağrısın

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkı adına Moskova Merkez Camisi açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Abbas, Moskova Merkez Camisinin, mimari özellikleri açısından Moskova'nın sembol yapıları arasına gireceğini ifade etti.

Moskova'nın uluslararası politikada önemli rol oynayan bir ülkenin başkenti olduğunu belirten Abbas, caminin böyle bir şehrin merkezinde açılmasının çok daha önemli olduğunu kaydetti.

Abbas, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine değinerek, dünya kamuoyuna Kudüs'teki kutsal mekanların korunması çağrısında bulundu.

Müslümanların, Mescid-i Aksa'ya gitme ve orada ibadet etme hakkı bulunduğuna vurgu yapan Abbas, İsrail'in Mescid-i Aksa'nın statüsünü değiştirmeye yönelik faaliyetlerini kınadıklarını söyledi.



Moskova Merkez Camisi

Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfınca yaptırıldı.

Aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabileceği, kubbe yüksekliği 46, minarelerinin uzunluğu 81 metre olan caminin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı tarzıyla yapıldı.

Törenden notlar

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Rus ve yabancı üst düzey yabancı konuklar katıldı. Törende, Rusya Müslüman topluluğu ve diğer din temsilcileri de yer aldı.

Ayrıca, Rusya'ya bağlı Çeçenistan, Dağıstan ve Tataristan liderleri katıldı.

Tören, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Açılış konuşmasını, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuttin yaptı.

Gaynuttin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına cami inşaatına verdiği "büyük destekten" ötürü teşekkür etti. Gaynuttin, Moskova'nın merkezinde ibadete açılacak caminin İslam alemi ve Rusya Müslümanları için önemli bir gelişme olduğunu belirterek, hayırlara vesile olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, sahneye çıkan grup eşliğinde salavatlar getirildi.

Açılış töreninin ardından konuk ülke liderleri camiyi gezdi.


TATAR MİMARİSİNİN EŞSİZ ÖRNEKLERİNDEN...









20 yüzyılın başlarındaki Tatar mimarı örneğini yansıtan Merkez Camii, Sovyetler Birliği zamanında Moskova'da faaliyet gösteren tek cami olarak kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, açılışı yapılan Moskova Merkez Camii'nin tören alanına birlikte geldi.






İŞTE GÖRKEMLİ CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Üç katı ibadet salonu, diğer katları ise abdest alma odalarından oluşan caminin alanı 20 kat büyüdü ve artık 10 bin kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye getirildi.

PROJENİN MALİYETİ 170 MİLYON DOLAR

Mimarlar 111 yıllık caminin klasik dekorasyonunu ve gelişmiş teknik donanımı tek bir projede birleştirmeyi başarmışlar. Binada hava temizliği için gerekli donanım, klimalar, 7 asansör, konferans salonu, yayın yapılması için monitörler bulunuyor.

Altı katlı olarak inşa edilen camide yaşlı ve engelliler için altı adet asansör bulunuyor. 46 metre yükseklikteki özgün kubbe 27 metre çapında.

170 milyon dolara mâl olan caminin ana sponsorluğunu iş adamı Süleyman Kerimov üstlendi.

Camin şerefelerinde oluşturulan özel alanda ziyaretçiler Moskova'yı seyredebilecek.

MİHRAP VE MİNBERİ TÜRKİYE'DEN

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Dursun Aygün, "Yaklaşık 7 yıl önce başlandı ama son 1,5-2 yıldır gösterilen büyük gayretle camiinin inşaatı tamamlandı. Bu caminin iç kısmını tenzilatını kalem işlerini, mihrap, minber, kürsü, halı ve avize gibi bütün tefrişatını da Diyanet İşleri Başkanlığı'mız ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın katkıları ile tamamlanmış oldu. Biz Türkiye olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak buradaki Müftüler Konseyi ve dini idare ile iş birliği içerisinde güzel bir hayır hizmeti gerçekleştirdik. U
marım iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sağlayacaktır." dedi.


İŞTE MOSKOVA CAMİSİ'NE NAKŞEDİLEN AYETLER BU YÜZDEN SEÇİLDİ



Türkiye ile Rusya'nın katkılarıyla yaptırılan Moskova Merkez Camisi'nin kubbesine yazılan ayetlerin, dekoratif unsur olmanın ötesinde felsefi anlamlar taşıdığı bildirildi.

Hattat Hüseyin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın başkenti Moskova'da, Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin, iç dekorasyonunun klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırıldığını belirtti.

Camideki hat eserlerini, 2 yıllık bir çalışmayla kendisinin yazdığını ifade eden Kutlu, camiyi, varlık aleminin bir minyatürü gibi kabul ettiklerini, Moskova Merkez Camisi'nin de bu fikre göre dizayn edildiğini aktardı.

Kutlu, projenin felsefesini ise şu sözlerle aktardı:

"Kubbe küngüresinde (göbek), Şems suresinin kasem (yemin) ayetleri bulunmaktadır. Bu ayetlerde ay, güneş, yeryüzü, gökyüzü, gece, gündüz yani afaki âleme 'Venefsin vema sevvaha’ ayetiyle de enfüsi aleme dikkat çekiliyor. Sonra kubbe kasnağına doğru inen çarkıfelek de dönüşü simgeliyor.Yedi ayrı kalem kullanıldı, bu kalem geçişleri fark edilmez. Sonsuza doğru ya da sonsuzdan aşağıya inişi anlatıyor. Kürelerden zerrelere kadar her şeyin dönüşü elbette anlamsız ve şaşkınlıktan değildir. Bunu anlatmak için çark-ı feleklerin içine tesbih ayetleri yazılmıştır. Yani cümle varlık âlemi O'nu tesbih ediyor ve O'nun azameti karşısında mest-ü hayran olup dönmektedir. Bakıldığı zaman kubbeye, sema eden bir dervişin tennuresindeki kıvrımları ve dönüşü hissedilir. Kainattaki her şey dönüyor ve dönerken Allah’ı tesbih ediyor."

"Tarihi camilerde olduğu gibi"

Tarih boyunca inşa edilen bütün camilerde olduğu gibi Moskova Merkez Camisi'nde de kubbeye Nur Suresi'nin yazıldığını ifade eden Hattat Hüseyin Kutlu, şöyle devam etti:

"Biz eşyaya baktığımız zaman şeklini, rengini görürüz. Mesela yaprağa bakınca yeşil rengi görürüz. Halbuki onu gösteren şey zıyadır, nurdur. 'Gözümün nuru' diyoruz, 'Gözünün nuru kaybolmuş' diyoruz... Allah-u Teala her yerde tecelli ediyor, biz onun tecellisiyle eşyayı görüyoruz fakat onun tecellisini fark etmiyoruz."

Moskova Merkez Camisinin kubbesindeki ikinci kasnağına Alak Suresi'ni yazdığını ifade eden Hattat Kutlu, şunları kaydetti:

"Orada Alak Suresi var. Alak Suresi'nin ilk kelimesi 'ikra' çok önemlidir. Allah-u Teala 'Oku' buyuruyor ama henüz okunacak Kur'an yok ortada. Neyi okuyacak? Her şeyi… Güneşi okuyacak, ayı okuyacak, yıldızları, denizi, yerin altındaki ve üstündeki her şeyi okuyacak. İslam böyle bir şey. Ondan sonra Kadir Suresi’ni yazdık bunun sebebi; hem afaki âlemi hem de enfüsi âlemi okuyacaksın ama nasıl ve ne şekilde okuyacaksın? Bu konuda bize yol gösterecek olan rehber hiç şüphe yok ki Kur'an'dır. Kur'an da Kadir Gecesi'nde indirilmiştir. O gece bin aydan daha hayırlı bir gece. Kadir Suresi'nden sonra Asr Suresi'ni yazmamız şuna işaret ediyor; Hulasa-i kelam ey insanoğlu! Sen bütün bu yapıp etmelerinle neticede şuna ulaşacaksın. 'Husr' yani hüsrana uğrama, hüsranda kalma senin için kaçınılmaz akıbet olabilir. 'Hüsrana uğramak istemiyorum' diyorsan şu iki şeyle bunu başarabilirsin; iman ve salih amel…"

Alçı pencerelerde ikili esmayıhüsna bulunduğunu aktaran Kutlu, "Esmayıhüsna bazen kubbe kasnağına, bazen kuşak olarak bazen de pencere aynalarına ya da pencere içine yazılmıştır. Bu da Cenab-ı Hakk'ın varlık âlemine esmasıyla tecellisini hatırlatmak içindir" dedi.

Mihrap etrafında ise Ayet el-Kürsi'nin yazıldığını belirten Kutlu, "Namazda huzurunda el bağlayıp secdeye vardığı yüce Ma’bud kendini bu ayetiyle tarif ediyor" diye konuştu.


SÖYLEMEZSEM OLMAZDI : Bazı alimler, Hz.Mehdi AS'ın zuhurundan sonra büyük bir batı ülkesi Müslüman olacak ve müslümanlarla bir olup , İsrail'in başındaki Deccal'e karşı birlikte savaşacaklar demiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder