13 Ocak 2016 Çarşamba

HESAP : Bugünkü dünya harîtasını yüz sene önce İngilizler çizdi. Devrin zorbabaşı onlardı. Kılıçlarının dört tarafı kesiyordu. Gerçi bir çeğrek asır sonra burunları kırılacakdı. Onlar kendilerini merkeze koyup dördüncü, beşinci sınıf insanlara ve diğerlerine coğrafî mekân ta’yîn etdiler. İyi de iki ile üçe ne oldu diyebilirsiniz.


Merâk etmeyin, bir şey olduğu yok. İlk üç derece yalnız ve ancak bu soylu kavme ayrılmış. Bu havadalar. Diğerleri kısmındakiler ise insan sınıfında değil…

İngilizlerin dünya liderliğini ABD’ye kapdırması hayret uyandırıcı bir tarzda gerçekleşdi. Birinci cihan harbinin kesin gâlibi onlardı. İkincisinden de gâlib çıkdılar. En azından o takımda idiler. Buna rağmen makam koltuklarına eski sömürgeleri oturdu. Ya’nî kazanırken bile irtifâ kaybetdiler. Bunu hâlâ hazmedebilmiş değiller.

Amerika onlara göre eski bir müstemleke. Fakat haddini aşan bir müstemleke. Eğer imkân bulsalar bu kendini bilmeze sağlam bir ders verecekler. Aslında her zemînde bunu yapmaya çalışıyorlar. Her ne kadar ayrılmaz iki müttefik gibi görünseler de… Dolayısiyle bu sâdece beyinlerini kemiren bir mes’ele değil. Her an hepsine diken gibi batan bir mevzû. Ne var ki beterin beteri var. 

İngilizleri çok daha sıkıntılı, hattâ karanlık günler bekliyor. Gidişât böyle. Altmış beş senedir stabil seyreden siyâsî i’tibârları menfî istikâmetde değişecek. İktisâdî vaz’iyyetleri vehâmet kesbedecek. Enerji tevzii hemen tamâmen ellerinden çıkacak. Her şeye rağmen ayakda kalabilmelerini sağlayan sebebler birer birer devre dışı kalacak. Tabîî buna direnecekler. Direniyorlar da. Lâkin yapabilecekleri uzun boylu bir şey yok. Çevirdikleri dolapları artık Nil köylüsü dahi biliyor. Lawrence’ın çocukları deşifre oldu.

Suud’un da işi zor. Bu kâğıtdan adamları ikinci efendileri yağmurlu iklîme salıverdi. Eriyip gitmeleri fazla zaman almaz. Birkaç sene önce basına yansımışdı. ABD Suudları devirmek istiyor diye. O günlerde fazla ileri götürmediler. Fakat bugün işi bitirmeye niyetliler. Osmanlı düşmanı bu yönetimin birdenbire Türkiye’yi keşfetmesi boşuna değil. Bozuk i’tikâdlarından tevbe etdikleri için de değil. Ortada kaldılar bu yüzden. İngiliz’in onları tutup kaldırması muhâl. Zîrâ adalılar böyle bir operasyonu yapacak kâbiliyyetden uzak. ABD’nin Suud’u gözden çıkarmasının birçok sebebi var. Vehhâbî idâresinin başdan beri İngiliz güdümünde olması en mühim âmil. Bugün sana köpeklik yapanlar genlerindeki dürtüyle aslına rücû edebilir. Üvey baba herhâlde bu korkuyu çekiyor. Daha doğrusu korku da değil. İngiliz’in kokusuna bile tahammül edemiyor. Velhâsıl bir kelbini bir kelbine dedikleri iş.

Peki ya Almanya ile Fransa? İlki haddini bilir, ikincisi korkar.

Bize gelince: “Su akar Türk bakar” devri bitdi. Şimden gerü “Türk yapar, İngiliz bakar”


TÜRKİYE GAZETESİ / Kazım Kürşat Yücel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder