17 Mayıs 2015 Pazar

AYASOFYA'NIN NEDEN AÇILMADIĞINI, ÖNÜNDE HİÇBİR ENGELİN OLMAMASINA RAĞMEN NEDEN HALA KAPALI KONUYLA İLGİLİ : Ayasofya niçin açılmıyor? Bunu kim açtırmıyor? Kim açmıyor? Niçin niçin niçin?


Meclisin duvarında Başkanlık kürsüsünün üstünde “Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur” yazılı büyük bir levha bulunduğunu hatırlatan Eygi, "Türkiye’de sözde demokrasi var. Sözde din, vicdan, inanç hürriyeti var. Temel insan hakları var. Hukukun üstünlüğü prensibi var. Bunların hepsi sözde var. Yıllardan beri yeni kiliseler ve sinagoglar yapılıyor veya eskileri restore ediliyor. Gayr-i Müslimlerin eskiden ellerinden alınmış birtakım vakıfları onlara iade ediliyor. Lakin lakin lakin! Ayasofya hâlâ müze olarak tutuluyor? Niçin niçin niçin?" diye sordu.
Eygi, yazısını şöyle sürdürdü:
Ayasofya’nın müze olması hukuka uygun mudur? Kesinlikle uygun değildir. Çünkü vakıf hukukuna göre Ayasofya cami yapılmıştır ve İstanbul Müslümanların elinde kaldığı müddetçe cami olarak kalması gerekir. İstanbul elimizden giderse o zaman müze veya kilise yapılabilir. Yoksa İstanbul elimizden gitmiş mi?
İznik’teki Ayasofya binası cami olarak ibadete açılıyor ama İstanbul’daki büyük Ayasofya açılamıyor? 
Ayasofya’nın, İstanbul’u ve Ayasofya’yı alan Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyetine ve vakfiyesine göre tekrar cami yapılmasını hangi irade engelliyor?
Fatih vasiyetnamesine yazmış: Benim bu camimi camilikten çıkartacakların üzerine Allah’ın laneti olsun demiş. Bu lanet, o ulu mabet kapatıldığından beri Türkiye’nin üzerinde kara bir bulut gibi duruyor.
Millet istiyor, devlet bu arada kilise ve sinagog bile yaptırıyor ama Ayasofya bir türlü açılamıyor.
Tarihin beynine saplanmış çengelli sorular var: Niçin açılamıyor? 
Hangi irade açılmasını önlüyor? 
On milyonlarca Müslümanın, açılmasını istemesine rağmen bu konu niçin gündemde yok?
Ateistler, Farmasonlar, Marksistler, dinsizler için lanetin önemi yok ama Müslümanlar bu konu üzerinde niçin gereği gibi durmuyor düşünmüyor?
On milyonlarca Müslümanın Ayasofya meselesinde niçin yeterli ağırlığı ve etkisi yoktur?
Ayasofya’yı açamayan Müslüman politikacılar kimden korkuyorlar?
M. Kemal Paşa’dan mı? O 1939’de öldü, dünyasını değiştirdi, artık bir şey yapamaz ki…
Ayasofya müze yapıldığında itiraz eden, protesto eden çıksaydı, İstiklal Mahkemeleri kurulur ve protesto edenler idam edilirdi. Şimdi memlekette öyle bir hava ve rejim yok. 
ABD’den mi, AB’den mi, Papa’dan mı, Masonlardan mı, egemen azınlıklardan mı korkuyorlar?
Müslümanların önce ve sonra Allah’tan korkmaları gerekmez mi?
Ayasofya’yı müze olarak büyük sayıda turist geziyormuş. Cami yapılsa yine gezebilirler. Şu anda Sultanahmet camiini gezen turist sayısı Ayasofya’yı gezenden daha fazladır.
Doğrusu merak ediyorum: 
Ayasofya niçin açılmıyor? Bunu kim açtırmıyor? Kim açmıyor? 
Niçin niçin niçin?

Gazeteci Yazar Mehmet Şevket Eygi


Ayasofya'yı ibadete kimler, neden kapattı? Şimdi neden açılmıyor? 

1934 yılında müzeye dönüştürüldü. 8 Ağustos 1980'de Ayasofya Camii'ne bağlı Sultan Abdülmecid Mescidi ibadete açıldı. 
Bir ay geçmeden 12 Eylül 1980 askeri darbesi oldu ve darbeciler 'tamir' gerekçesiyle ibadete kapattılar. Bir daha da ne Özal ne de ondan sonra gelenler açmaya cesaret edemedi. 
 Abdülmecid Mescidinin ilk kez açıldığı ve iki ay sonra tamir gerekçesi ile tekrar ibadete kapatıldığı yazılı... 
12 EYLÜL DARBECİLERİNİN İLK İCRAATI AYASOFYA'YI KAPATMAK OLDU 
1982 tarihli Yeni Asya'da yer alan şu kısım dikkat çekici "Ayasofya Camii'ne bağlı Sultan Abdülmecid Mescidi 8 Ağustos 1980 günü ibadete açılmıştı. Açılışından 3 ay sonra yani Kasım 1980'de 'tamir' gerekçesiyle ibadete kapatıldı. 
Başlangıçta cami içine ve dışına derme çatma bir iskele konarak mescit tamir ediliyor intibaı verildi. Ancak çok geçmeden ortada ne iskele ne de usta kaldı. 

"Kasım 1980'den 1982'ye kadar yaklaşık iki yıl geçmiş durumda. Bugün Sultan Abdülmecid Mescidi derin bir sessizliğe gömülmüş hâlde. Kapısındaki 'Onarım Sebebiyle Kapalıdır' levhası kaldırılmış. Camiye tamir süsü verilen tahta iskeleler ortada yok. Tarihî halılar rastgele yığılmış, mescidin içi mezbeleden farksız."
 KİMSE AÇMAYA CESARET EDEMEDİ Bu satırlardan sonra aradan yıllar geçmesine rağmen, hiçbir gelişme olmadığını görmek üzücü. Ayasofya, yıllardır ibadete kapalı. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder