7 Temmuz 2015 Salı

İyi baba olmanın sırrı : TÜRK BABASI YÜZ GÖZ OLMAZ, OTORİTE FİGÜRÜDÜR ''Akşam babana söyleyeceğim'' bu söz nesiller boyu Türk babalığının mihenk taşı olmuştur. Bütün gün çocuklarla yüz göz olan annenin, işler çığırından çıktığında bir öcüye ihtiyacı olur.


TÜRK BABASI EĞLENCE MÜDÜRÜDÜR
Türk babası aslında evde olup biteni pek bilmez. Bilmek de istemez. İş evin ailenin düzenine gelince pis işler anneye kalır. Türk babasının bu kısmı da çocuklarıyla birlikte olduğunda sadece hoşça vakit geçirmek ister. Pazar gününü babalarının omuzunda geçiren çocuklar, Pazartesi günü aynı muameleyi neden anneden görmediklerini, bu brokoli ısrarının nereden çıktığını anlayamaz.

TÜRK BABASI OĞLUYLA BÜYÜDÜKTEN SONRA YAKINLAŞMAK İSTER

Kızlar ''babacımmm diye'' babaların boynuna sarılırken, erkek çocuklarla babalar ergenlik çağına kadar en fazla karşılıklı topa vurup dururlar. Türk babası erkek çocuk büyüyünce ''eee evladım anlat bakayım. Nasıl gidiyor'' diyerek mevzuya girmek ister. Karşılığında bir omuz silkmesi alır.

Ceyda Eke: Yaş ilerledikçe babalar oğullarıyla daha çok şey paylaşmak iste . Ama ergenlik tam da çocukların anne babayla paylaşımının azaldığı dönemdir. Çocukken oyun oynamayı beceremez. Bu sefer de o reddedilir. Üstelik çocuğu da tanımıyordur.

TÜRK BABASI OĞLUNUN CİNSEL EĞİTİMİNDEN SORUMLUDUR
Türk babaları ile oğlan çocukları arasında, 15 yaş civarında geçmesi elzem olan utanç verici bir diyalog vardır. Babası onunla o konuşmayı yapmıştır, o da oğluyla yapacaktır. Sadece şunu bilmez: Devir değişmiştir, 15 yaş artık çok geçtir.

Babalar ergenlikte oğullarıyla kızlardan bahsetmek, cinsel konuları konuşmak ister. Ama bunu yapmaya 15 yaşında kalkar. ''nasıl oğlum oluyor mu?'' falan diye konuya girer. Çocuklar, o saatten sonra babalarıyla böyle şeylerin konuşulmasını kabullenemez. Kızarır bozarır. Babanınki hem iletişim çabasıdır, hem de her şeyin yerli yerinde olup olmadığını kontrol etmektedir.


Süper baba: Namı diğer “Her şeyi halleden” baba. Süper babalar, çocuklarının öğretmenlerinden okul gezilerine hazırlanmalarına kadar her şeyden haberdar ve her zaman yanlarındadır. Çocuklarını mümkün olduğunca okula kendileri bırakmaya çalışır. Çocukları hasta olduğunda ofis yerine evden çalışabilir, çalışma temposunu ailesi ve işvereni arasında dengeler.

BİR ÇOCUĞUN BABASINA YAZDIĞI MEKTUP


Canım babam. Güzel insan. Varlığımın sebebi. Biliyorum beni çok seviyorsun. Nefes alışlarında bile ben varım. Bana geleceğe ait her adımımda yardım ettin. Çalıştın, çabaladın, gayret ettin. Bana güzel bir yarın hazırladın. Kazandıklarını benim için harcadın. Ben yedikçe sen yemiş oldun. Ben giyince sen giymiş oldun. Gözlerimin içine baktın. Dünyaya oradan baktın. En iyi okulda okumam için uğraştın. Burs peşinde koştun. Benimle sabahladın. Benimle geceledin. Okul kapılarında az beklemedin. Günü gelince bana iyi bir eş bulmak için her tarafa haber saldın. Güzel, namuslu, ahlaklı, zengin, okumuş bir eşim olsun istedin.


 Güzel bir düğün yaptın. Düğünüme para akıttın. Kalktın oynadın. Gözyaşı döktün. Sevgili babacığım, sana dünyamla ilgili her yaptığın için minnettarım.

Beni kimseye ezdirmedin. Kimsenin yanında yalnız bırakmadın. Ben en iyi okulu okudum, en parlak diplomayı da aldım. Evlendim. İyi bir evlilik yaptım. Şimdi dün bir çocuğum oldu. Çocuğumu kucağıma aldım. Kokladım. Öptüm. Sen yoksun. Ve sen yoktun. Seni çok aradım. "Keşke babam da torununu görebilseydi" dedim. Ama böyle takdir edilmiş.

Dün evladın ne olduğunu anlayınca sana ilk defa kızdım. Darıldım. İçim incindi. Sevgili babacığım. Dünyaya ait her şeyi verdin ama ahirete ait hiçbir şey vermedin bana. 

Aslında bunu hiç de önemsememiştim düne kadar. Ama dün çocuğumu kucağıma aldığımda onun dünyası kadar ahireti içinde bir şeyler yapmam gerektiğini hissettim. Onu soğuktan, kazadan, beladan, kötülükten korumam gerektiği kadar ahiretin getireceği kötülüklerden, musibetlerden de korumam gerektiğini anladım. Allah'ın hoşnutsuzluğuna götürecek her şeyden korumam gerektiğini anladım.

Sevgili babacığım, - Sen beni hiç bir gün camiye götürmedin. - Ellerimden tutup camiye oturtmadın. - Bana Kur'an- ı Kerim öğretmek için çabalamadın. - Bana ezanı sevdirmedin. Dini de anlatmadın. - Bana peygamberimi, kitabımı hiç anlatmadın. - Zekâtın ne olduğunu arkadaşlardan öğrendim. - Bana bu dünyanın ahiretin tarlası olduğunu söylemedin. - İnsanların günün birinde sorgulanacağını söylemedin.

Sana kızmıyorum. Sana darılmıyorum. Biliyorum belki sen de bilmiyordun. Belki senin baban da bilmiyordu. Ama canım babacığım, bunu bilenler hiç mi yoktu? Hiç mi bunu anlatacak dostun yoktu? Mezarında yatarken Allah sana rahmet etsin. Allah sana acısın. Bana da acısın. Ama sevgili babacığım ben senin gibi yapmayacağım.

Dünyasını, sağlığını, okulunu, giyimini, kuşamını düşündüğüm kadar evladımın ahiretini de, dini geleceğini de, eğitimini de öğreteceğim.

Ta ki benim oğlum da benden sonra bana böyle bir mektup yazmasın. 

Oğlun



İyi anne baba olmanın 20 yolu

Diyadinnet'te yayınlanan İyi anne baba olmanın 20 yolu yazısı, sitemizde İyi anne baba olmanın 20 yoluhakkında yayınlanan yazıyı okumaktasınız.

Olması gereken, kendinden emin, çocuğun davranışlarına göre davranış değiştirmeyen kararlı ebeveyn modelidir.
1- Her şeyden önce iyi anne-baba olmanın yolu ebeveynlerin işbirliği halinde ve istikrarlı davranmalarından geçer.

2- İdeal ebeveynlik için okumaktan ve çeşitli eğitim çalışmaları ile kendinizi geliştirmekten geri durmayın.

3- Hayırlı evlat sahibi olmak istiyorsanız hayırlı ebeveyn olmak için çaba sarf etmeli ve dua etmelisiniz.

4- Ebeveynlik eğitimi evlilik öncesine dayanır.

5- Evlilik öncesi taraflar, birbirlerini değerlendirirlerken, kendilerine emanet edilecek çocukların anne-babaları olacaklarını düşünmelidirler. “Ben bu şahısla evlenmek istiyorum; ama acaba ebeveynliği nasıl olur? Asabiyetini ben kaldırabilirim; ama ya çocuklar” diye düşünebilmeli ve hassas bir şekilde irdelemelidir. Çünkü evliliğin yegâne amaçlarından biri Sağlıklı bir neslin yetişmesine katkı sağlamaktır. Bu nedenlerle muhatabın irdelenebilmesi için bireyin ebeveynliği bilmesi gerekir.

6- Evlenmeyi düşünen bireyler kuracakları Aile ve yetiştirecekleri çocuklar için evlilik öncesi çeşitli eğitimlere katılabilir, danışmanlık hizmeti alabilirler. Böylece evlilik öncesinde veya sonrasında karşılaşabilecekleri sorunlara hazırlıklı olabileceklerinden hata yapma ihtimalleri en aza inecektir.

7- Etkili ebeveynliğin sağlanabilmesi için bir diğer şart eşler arası münasebetin Pozitif olması gereğidir. Karı-koca arası tartışmaların yoğun olduğu bir ev ortamında çocukların da psikolojileri kendilerine Negatif davranılmasa bile negatif bir biçimde etkilenir.

8- Kendisini tanımlayabilen birey zamanla kendisinde mevcut bulunan negatif, bir başka ifade ile değiştirebilecekleri hasletleri değiştirebilir, geliştirilmesi gerekenleri geliştirebilirler.

9- Nasıl bir insan olduğunuzun farkında mısınız? İyi anne-baba olmadan önce iyi bir birey olmalı, negatif özelliklerinizi terbiye etmelisiniz.

10- Nasıl bir evlat sahibi olacağımız bizim elimizde değil. Ama nasıl bir anne-baba olacağımız bizim elimizde. Ve tercih edilen anne-babalar olursak zamanla tercih ettiğimiz gibi çocuklar yetiştirir ve tercih edilen bireylerin oluşmasına vesile oluruz.

11- kadının, erkeğe oranla bedensel gücü daha zayıftır; ancak kadın duygusal anlamda erkekten daha güçlüdür ve devam eden sıkıntılara karşı daha sabırlıdır.

12- Kadının eve yaydığı enerji evi tesir altına alabilecek güçtedir. Bu nedenle denilebilir ki; annelerin evde pozitif oluşları evin diğer fertlerine yansıyacaktır. Yani annenin psikolojisi ve evde yaydığı enerjinin çocuğun ders çalışma performansına da, beyin stres atma sürecine de yansıyacağı anneler tarafından unutulmamalıdır.

13- Anne-babalık duygularını yaşamak için çocuklarınıza ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu duyguyu yaşatmaları dışında, evliliğinizi pozitif yansımaları olması veya ev içi hareket ve mutluluğunu sağlamaları açısından çocuklarınıza ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bunun dışında ebeveynlik bireyin olgunlaşma sürecini hızlandırır.

14- Gebelik dönemiyle birlikte çocuk eğitimi aktif bir biçimde başlar. Bu dönemde çocuk sahibi olacak çift, çeşitli kitaplar ve eğitim çalışmaları ile kendilerini geliştirmeli, anne karnındaki bebeği olumlu etkilemesi için çeşitli musiki vb. müzikler dinlettirmeli, anne adayını stresten uzak tutmaya çalışmalıdırlar.

15- Çocuklarınızın ilk pedagogu siz olmalısınız. Bu nedenle çocuğunuzu gözlemlemeli, gözlem yaparken de objektif ve önyargısız olmalısınız. Bir sorunla karşılaştığınızı düşündüğünüzde ise durumu mutlaka bir uzmanla paylaşmalısınız.

16- Sabır olmadan asla!!!.. Ebeveynliğin birinci şartı sabırdır. Çocuğunuzla olumlu ilişkiler mi geliştirmek istiyorsunuz? İşte yapmanız gerekenler:

* Empati kurun. Yani kendinizi çocuğunuzun yerine koyarak düşünün ve onu anlamaya çalışın.

* Karşılıklı saygıya önem verin.

* Her şeye rağmen sevin.

* Çocuğunuza zaman ayırın.

* Çocuğunuza değer verin ve bunu hissettirin.

17- Bir ebeveyn mütebessim olmalıdır. Aynaya bakın ve söyleyin lüften; çocuğunuza karşı genelde mütebessim misiniz?

18- Etkili bir ebeveynlik için olmazsa olmaz şartlardan biri ise çocuğunuzu her şeye rağmen sevmeniz ve ona saygı duymanızdır. Çocuklarınıza karşı iyi kalpli ve kararlı olun.

19- Önce anlayın sonra davranın. Önce ruhunu ve bilinçaltını çözmeye çalışın sonra çocuklarınıza tepkilerinizi şekillendirin. Lütfen dinleyip anlamadan, çocuklarınızın amaçları ve düşünceleri konusunda fikir sahibi olmadan çocuklarınıza tepki vermeyin.

20- Zayıf yönlerinizi göstermeyin. Duygusallığını veya katı otoriteyi amacına ulaşmada kullanan ebeveyn zayıf ebeveyndir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder